2018-03-30Souper #92

Souper #92

Twee culturele ondernemers schoven in maart aan bij ons aan tafel: productontwerper Bertjan Pot en ruimtelijk ontwerper Ruud Reutelingsperger.

Bertjan Pot is als ontwerper waarschijnlijk het best bekend voor zijn Random Light (1999). Het licht begon als een materiaalonderzoek, dat in feite het startpunt is van elk product dat door Bertjan is gemaakt. Het resultaat is meestal een interieurproduct met een fascinatie voor technieken, structuren, patronen en kleuren. De meeste experimenten beginnen nogal impulsief door een zekere nieuwsgierigheid naar hoe de dingen zouden functioneren of hoe iets eruit zou zien. Van daaruit gaat Pot met fabrikanten uitdagingen aan om de mogelijkheden te verkennen en de grenzen een beetje te verleggen. De beloning voor elke uitdaging is nieuw.

Ruud Reutelingsperger is onderdeel van kunstenaarsgroep Observatorium, een studio voor kunst in de openbare ruimte en place-making in Rotterdam, opgericht in 1997. De partners van de maatschap zijn Geert van de Camp, Andre Dekker, Lieven Poutsma en Ruud Reutelingsperger, woonachtig en werkend in Rotterdam met achtergronden in beeldende kunst, architectuur, literatuur en onderwijs. Middels iconische architecturale kunstwerken en participatieprocessen verlenen zij nieuwe betekenissen en passend gebruik aan pleinen, parken, industrieterreinen of stadswildernissen in transformatie.

Het portfolio van beide ontwerpers is indrukwekkend. Maar de avond ging opvallend genoeg met name over ondernemerschap. Goede ontwerpers en een zakelijke houding gaan dus wel samen.